Współpraca

Chętnie współpracujemy z dostawcami słomy najwyższej jakości, ponieważ tylko taka słoma daje nam gwarancję i możliwość wyprodukowania dobrego podłoża pod uprawę pieczarek.
 
Praktyczny poradnik dla dostawców słomy
 
Prawie każdy plon może stać się podstawą do produkcji słomy najwyższej jakości, trzeba jednak pamiętać o właściwym: suszeniu, prasowaniu i stertowaniu tego surowca.
 
Co charakteryzuje dobrą słomę?
 
Dobra słoma jest:
  • sucha i pachnąca
  • w kolorze żółtym 
  • elastyczna, długa, z włóknistą strukturą
  • nie ma śladów pleśni i zgnilizny
 
Słoma zaatakowana przez pleśń 
ma biały nalot i nieprzyjemny zapach, nie nadaje się do produkcji podłoża pod uprawę pieczarek. Pleśń pochłania wszystkie składniki odżywcze potrzebne do wzrostu tych grzybów.
 
Jak przygotować słomę najwyższej jakości?
 
Prasowanie 
  • nie prasuj słomy wilgotnej – słoma przed prasowaniem musi być poddana procesowi naturalnemu suszeniu przez słonce i wiatr, w przeciwnym razie wilgoć zgromadzona w balocie rozpocznie proces gnilny
  • nie prasuj słomy technologicznie niedojrzałej lub zaraz po kombajnie
  • prasuj słomę możliwie ciasno
Stertowanie 
  • układaj sterty „na zakładkę”, dzięki temu zmniejszysz liczbę szczelin, przez które może przedostać się woda i zawilgocić słomę
  • właściwie zakończ stog – rzędem pojedynczych balotów, dzięki temu unikniesz ciągłego zalewania słomy przez wodę, co może doprowadzić do rozpoczęcia procesów gnilnych

Aktualności dostępne są na naszym oficjalnym fanpage: