Historia

Wszystko zaczęło się w 1967 roku, kiedy to Karol Kania rozpoczął swoją przygodę z pieczarkami. Produkował podłoże na własne potrzeby, wykorzystując najbardziej naturalną i najlepszą wówczas pożywkę dla grzybni – koński obornik.  Stały wzrost zainteresowania produkcją pieczarek i jednoczesny niedobór naturalnego podłoża, nakłaniały pieczarkarza do ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań i technologii. Tak rozpoczął się proces, trwający kilkadziesiąt lat,  który w efekcie doprowadził do powstania prężnie działającej dziś spółki Karol Kania i Synowie. 
 
Najważniejsze etapy rozwoju: 
 
1967 – powstanie pierwszej pieczarkarni Karola Kani,
 
1988 – powstanie pierwszej profesjonalnej wytwórni podłoża pod uprawę pieczarek w Piasku,
 
1993 – rozpoczęcie produkcji podłoża pasteryzowanego w masie (z przerośniętą grzybnią),
 
1994 – powstanie drugiego zakładu produkcyjnego w Pawłowiczkach, 
 
2001 – przekształcenie firmy w spółkę Karol Kania i Synowie,
 
2009 – otwarcie trzeciego nowoczesnego zakładu produkcyjnego w Dębowej Kłodzie,
 
2011 – uruchomienie fabryki peletu ze słomy w Pawłowiczkach.
 

Historia


Aktualności dostępne są na naszym oficjalnym fanpage: